Persbericht: Het Kunstgemaal/ Gemaal de Grote Beek te Bronkhorst wint deAchterhoek in  3D Prijs

donderdag 9 februari 2017


Het Kunstgemaal te Bronkhorst/ Gemaal de grote Beek winnaar Publieksprijs Achterhoek in 3 D

Achterhoek in 3D was op zoek naar karakteristieke Achterhoekse gebouwen. Tussen 19 december 2016 en 15 januari 2017 konden geïnteresseerden stemmen op hun favoriete gebouw uit de Achterhoek. Dit levert een lijst op van negen gebouwen, die in 3D geprint gaan worden.

StadsLAB Doetinchem lanceerde samen met de Gruitpoort het project Achterhoek in 3D. Daarbij wordt van karakteristieke gebouwen een miniatuur 3D-uitgave gemaakt en tentoongesteld. Inmiddels heeft een stemronde onder burgers de negen favorieten gebouwen bepaald. In totaal werden door meer dan 4.200 liefhebbers ruim 5.000 stemmen uitgebracht.

In de gemeente Bronckhorst kon er gestemd worden op de volgende gebouwen:

  • Kasteel Vorden

  • de watermolen van Hackfort

  • Kerk van Kranenburg

  • Stompe toren van Baak

Voor Oost Gelre kwam de Werenfriduskerk in Zieuwent als beste uit de bus. 

Alle winnaars:

Aalten: Oude St. Helenakerk, Aalten
Berkelland: RH-kerk H. St. Cecilia, Rietmolen
Bronckhorst: Gemaal de grote Beek/ Het Kunstgemaal
Doesburg: De Waag, Doesburg
Doetinchem: Villa Ruimzicht, Doetinchem
Montferland: Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg
Oost Gelre: Werenfriduskerk, Zieuwent
Oude IJsselstreek: Dru cultuurfabriek, Ulft
Winterswijk: Steengroeve en Steengroevetheater, Winterswijk

3D printen

De negen gekozen gebouwen worden aan de hand van foto’s en tekeningen omgezet in een 3D-ontwerp. Vervolgens worden ze geprint in het 3D-printlab in de Gruitpoort. De gebouwen krijgen een hoogte van ongeveer 30 cm. De 3D-prints worden eerst tentoongesteld als maquette in de binnenstad van Doetinchem en in het Stadsmuseum. Naar verwachting zijn de gebouwen en monumenten in de tweede helft van 2017 klaar. Daarna wordt gekeken naar tentoonstellingen van grotere varianten van de gebouwen in de openbare ruimte. Ook kunnen ze tentoongesteld worden bij partners en deelnemende gemeenten.

Burgerinitiatief

Het StadsLAB is dé plek waar ideeën over de toekomst van de binnenstad van Doetinchem tot bloei komen. Inwoners, ondernemers en gemeente slaan de handen ineen om ideeën en initiatieven te bedenken, ontwikkelen en realiseren. Meerdere projectgroepen, bestaande uit burgers, ondernemers en ambtenaren, werken aan het bevorderen van het ondernemerschap, het groener maker van het stadscentrum en het betrekken van de Oude IJssel bij de binnenstad. In het StadsLAB wordt gewerkt aan de toekomst van de binnenstad van Doetinchem: een fijne stad om te leven, te beleven en te verblijven.

Stichting Het Kunstgemaal, Bronkhorst

NL 58 RABO 0166465852

Veerweg 1

RSIN nummer: 850903373

7226 LP Bronkhorst

K.v.K. nummer: 53500059


tentoonstellingen // kunstprojecten // culturele evenementen// Het keukengemaall ww.hetkunstgemaal.nl // info@hetkunstgemaal.nl

No text in field]